tisdag, april 22, 2008

Tio små negerpojkar

Tio personer inbjuds till en liten ö utanför Englands sydkust. De har inte träffat varandra förut, eller arrangören, den mystiske Mr Owen. När de kommer till ön, vars enda förbindelse med omvärlden är den motorbåt som kommer dit varje morgon med post och livsmedel, möts de av herr och fru Rogers, ett äldre äkta par som just anställts för att sköta om huset. Mr Rogers berättar att Mr Owen är sen och kommer först följande dag - gästerna gör sig hemmastadda och äter lyxmiddag senare samma kväll - samtidigt som vädret blossar upp utomhus.

Vid middagsbordet så bekantar sig gästerna också med tio små porslinsfigurer föreställande små svarta negrer, som i ramsan om de tio små negerpojkarna. Efter huvudrätten sätter Rogers på en skiva efter Mr Owens föreskrifter, en skiva som såg ut att innehålla ett musikstycke, men i själva verket var en inspelning med anklagelser riktade mot öns tio gäster - anklagelser om att de alla i själva verket är ostraffade mördare. Samtliga blir mycket upprörda och väntar sig en förklaring av Owen - Mrs Rogers svimmar och hjälps till sitt rum. En yngre man tömmer sitt whiskyglas och faller död ner - det visar sig att någon hällt gift i glaset.

Följande dag visar det sig att Mrs Rogers också blivit förgiftad - hon är död. Samtidigt dyker inte mannen som kommer varje morgon upp - han har uppenbarligen blivit beordrad att lämna gästerna ifred, de är alltså fast på ön utan möjlighet att kontakta omvärlden. Medan några finner paralleller med ramsan, försöker andra hitta den som ligger bakom morden och som förmodligen gömmer sig någonstans på ön. Ytterligare ett mord sker, och en av de kvarvarande sju drar slutsatsen att en av dem är mördaren. Det uppstår ett psykologiskt trauma, där alla misstänker alla. Ingen vågar lita på någon. Ingen vågar gå ensam. De är fast på ön. Fler mord och mordförsök sker. Till slut finns bara ett fåtal kvar. Och de är alla fast beslutna att överleva ...





Lite som SF....

Inga kommentarer: